Siguranța publică o prioritate critică pentru orașele digitale

01

Siguranța publică o prioritate critică pentru orașele digitale

Astăzi mai mult ca oricând, în condițiile creșterii rapide a populației urbane și a mobilității acesteia, orașele acordă o atenție deosebită conceptului de „Safe City“, concentrându-și eforturile pe asigurarea protecției și securității pentru populația pe care o găzduiesc. Motivele prioritizarii sunt evidente – orașele sigure atrag investiții, creează oportunități de dezvoltare, încurajează inovarea și oferă stabilitatea necesară dezvoltării proiectelor sustenabile pe termen lung.

Tehnologia este un facilitator al strategiilor de siguranță publică dezvoltate de orașele digitale. Abordările integrate permit autorităților să coordoneze și intervină în timp util pentru a preveni și elimina o gamă extinsă de riscuri, care includ de la crize sanitare și dezastre naturale, până la accidente rutiere, infracționalitate, poluare etc.

De exemplu, tehnologiile de Machine Learning dezvoltate de Dell Technologies pot fi utilizate pentru a genera predicții asupra riscului de apariție a unui fenomen infracțional în anumite zone. Pe baza acestor informații, forțele de ordine își pot adapta măsurile preventive, realizând astfel o alocare mai eficientă a resurselor. Potrivit studiului Juniper Research „Smart Cities – What’s in it for citizens“  o astfel de abordare ar fi putut asigura, în 2018, prevenirea a peste 3 milioane de infracțiuni. Totodată, prin integrarea cu rețelele de camere video CCTV, algoritmii de Machine Learning pot acționa ca o soluție de analiză în timp real pentru detectarea rapidă a activităților anormale și reducerea timpului de răspuns la anumite infracțiuni. Tehnologia are însă aplicații utile și în depistarea locațiilor care pot fi afectate de incendii sau inundații.

Un alt exemplu al modului în care integrarea tehnologiilor poate contribui la îmbunătățirea siguranței orașului digital constă în corelarea sistemelor de management al traficului rutier și a serviciilor de urgență. Prin integrarea celor două, sistemul municipal de control al traficului permite prioritizarea accesului vehiculelor de ambulanță, pompieri, intervenții etc., redirecționând traficul „civil“ pe rute ocolitoare. O astfel de măsură reduce timpul de sosire al ambulanțelor cu aproape 50%, îmbunătățind șansa personalului medical de a interveni cât mai rapid, respectiv de a fi cât mai eficient. Îmbunătățirea timpului de răspuns are un impact direct proporțional cu gravitatea situației, asigurând salvarea vieților în cazul accidentelor rutiere grave, a infratiunilor violente și a afecțiunilor cronice. Studiile arată că, în astfel de situații critice, fiecare minut fără resuscitare cardio-pulmonară (RCP) sau aplicarea unui defibrilator cardiac poate reduce șansele de supraviețuire ale victimelor cu 10%.

Bune practici în siguranța public

Dell Technologies a dezvoltat și implementat de-a lungului timpului mai multe proiecte în domeniul siguranței și securității publice la nivel global. Unul dintre acestea este și cel realizat în parteneriat cu NTT DATA Services pentru municipalitatea orașului Las Vegas. În cadrul acestui proiect, specialiștii Dell au dezvoltat aplicația Accelerating Smart, care utilizează echipamente IoT, camere video de înaltă definiție și rețele de senzori de sunet pentru a monitoriza spațiile din anumite zone publice ale orasulu.

Soluția permite autorităților să poată identifică fiecare tip de incident și persoanele și/sau vehiculele implicate, să emită alerte în timp real și să intervină cât mai rapid posibil. Aplicația rulează infrastructura hiperconvergentă Dell EMC și utilizează tehnologii de virtualizare VMware pentru soluțiile de analiză predictivă. Micro-centrul de date creat de Dell realizează analize avansate ale imaginilor și sunetelor capturate utilizând tehnologii de Deep Learning AI și integrând mai multe surse de date (baze de date ale Poliției, serviciilor de securitate socială etc.).

Accelerating Smart ajută autoritățile din Las Vegas să aibă informații în timp real despre situațiile de risc care pot surveni și să ia măsurile adecvate pentru asigurarea siguranței publice. Tehnologiile de învățare cognitivă automată permit identificareea modelelor normale de activitate și detectarea anomaliilor care se abat de la tipare, seamnalându-le automat.

Securitatea cibernetică în vizor

Tehnologia permite orașelor digitale să colecteze volume mari de date și să le folosească pentru a facilita inovația și eficientiza procesul decizional. Însă, odată cu acest influx de date, vine și expunerea la un volum din ce în ce mai mare de amenințări cibernetice sofisticate.

Cazul primăriei orașului Atlanta,  care în 2018 a fost victimă a unui atac ransomware în 2018 soldat cu pagube de peste 3 milioane de dolari, a fost urmat un mai târziu de cel al orașului New Orleans care a fost pus în situația de a se declara în stare de urgență și a închis mai multe instituții publice.

Astfel de evenimente nu se întâmplă însă doar peste Ocean, ci și în România: în urmă cu trei ani, o primărie de sector din București a fost victima a două atacuri ransomware consecutive, care s-au succedat la mai puțin de o lună. În 2019 a venit rândul orașului Tulcea, hackerii atacând Serviciul de Taxe și Impozite, iar anul trecut pe lista victimelor s-a adăugat si municipiul Târgu Jiu.

Foarte probabil lista se va extinde pentru că numeroase municipalități din întreaga lume se bazează încă pe strategii de securitate perimetrale, care nu oferă protecția adecvată în condițiile adoptării extinse a mobilității și serviciilor cloud. Pe de altă parte însă, rezolvările punctuale – respectiv implementarea câte unei noi aplicații de securitate pentru fiecare problemă apărută – duc la apariția unor infrastructuri de tip conglomerat, complexe și greu de operat.

Avantajele securității integrate

Abordarea Dell Technologies elimină aceste vulnerabilități, securitatea fiind o componentă critică integrată la nivelul întregului portofoliu de produse – de la serverele de ultima generație și soluțiile de stocare complexe, până la echipamentele mobile destinate utilizatorilor finali.

Astfel, municipalitățile care dezvoltă proiecte de tip Digital City utilizând produsele Dell beneficiază din start de o serie de avantaje majore:

  • protecție end-to-end, la cel mai înalt nivel de performanță
  • posibilitatea gestionarii și aplicării unitare a politicilor și regulilor de securitate
  • integrarea nativă a aplicațiilor de securitate, avantaj care asigură control și vizibilitate asupra întregii infrastructuri.

În plus, Dell exinde constant funcționalitățile de securitate ale produselor sale. De exemplu, portofoliul de servere PowerEdge beneficiază de la sfârșitul anului trecut de un certificat încapsulat care permite clienților să verifice că echipamentele recepționate respectă configurațiile dorite și că nu au fost aduse modificări.

Nici echipamentele destinate utlizatorilor finali nu sunt neglijate. De exemplu, printre noile servicii destinate asigurării siguranței PC-urilor se număra SafeSupply Chain Data Sanitization Services, care previne instalarea aplicațiilor de tip spyware pe hard drive-ul echipamentelor. Protecția device-urilor mobile este la rândul său o prioritate – noile modele Dell din seriile 5000, 7000 și 9000 destinate mediului enterprise dotate cu procesoare Intel Core i7 vPro din generația 11 vin cu o serie tehnologii de securitate inovatoare (Intel Hardware Shield, Trusted Execution, Active Management, criptare hardware etc), oferă funcționalitatea de autentificare facială Hello și pot fi livrate cu un cititor de amprente în butonul de pornire.

Siguranța și securitatea reprezintă pilonii de bază ai orașelor digitale și au o contribuție majoră la asigurarea unei mai bune a calități a vieții. Tehnologiile Dell vă pot ajută să transformați acest deziderat în realitate, ajutându-vă să vă extindeți gradual poiectele și să le integrați fără a a afecta protecția cetățenilor.

Cum arată un oraș digital în viziunea Dell Technologies?

Descoperă din acest videoclip cum ar trebui să arate un oraș digital și ce avantaje are acesta pentru locuitorii săi

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

  • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

    Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.