Un oraş “sănătos” este în primul rând un oraş digital

03

Un oraş “sănătos” este în primul rând un oraş digital

Dezvoltarea tehnologiilor digitale a transformat viața în mediul urban, cu consecințe importante asupra sănătății fizice și psihice și a bunăstării sociale a locuitorilor. Orașul digital poate deveni un garant al stării de sănătate a comunității pe care o găzduiește, prin gestiunea inteligenta şi integrată a tuturor serviciilor publice: de intervenţii de urgenţă, până la trafic şi poluare.

Sănătatea populației urbane a reprezentat un aspect neglijat în strategiile primelor orașe „smart“, însă decalajul a fost recuperat în ultimul deceniu. Astăzi, conceptele de „Healthy city“ și „Digital city“ sunt într-o relație de interdependență directă.

Conceptul de „Healthy City“…

… a fost enunțat pentru prima oară la finalul anilor ’70 de experții Organizației Mondiale a Sănătății, fiind adoptat rapid în Europa și, ulterior, în SUA.

Conform definiției oficiale, formulată cu 35 de ani în urmă, un „Oraș sănătos“ prioritizează sănătatea populației, punând-o în centrul agendei politice, economice și sociale și o îmbunătătește continuu prin schimbările aduse. Definiția mai stipulează că orașele care doresc să devină „sănătoase“ trebuie să ofere răspunsuri adecvate și eficiente la nevoile de dezvoltare ale organizațiilor și ale oamenilor și că să aibă capacitatea de a evolua pentru a satisface nevoile emergente ale comunității.

Strategiile „Healthy City“ diferă însă de la oraș la oraș și de la țară la țară. De exemplu, unele orașe au prioritizat colectarea deșeurilor reciclabile, altele stimularea consumului de hrană sănătoasă și diminuarea alcoolismului, în timp ce unele și-au concentrar eforturile pe descurajarea posesiei de arme pentru a reduce rata criminalității.

În prezent, conceptul de „Healthy City“ promovat de World Health Organization este o strategie complexă,  care promovează politici și abordări sistematice aliniate la cadrul european Health2020 și Agenda 2030 pentru dezvoltare sustenabilă.

Prioritățile devin universal valabile…

… ca urmare a modului în care au evoluat aglomerările urbane în ultimele decenii.

Deși migrarea populației din către mediul urban este justificată prin dorința de îmbunătățire a condițiilor de trai și posibilitatea accesării de servicii medicale mai bune, orașele sunt – sub anumite aspecte – mediii de viață nesănătoase.

De exemplu, aglomerările urbane prezintă cel mai mare nivel de poluare a aerului. Anual se înregistrează la nivel global aproximativ 4,2 milioane de decese cauzate de poluarea cu particule (potrivit unui studiu WHO). 

O altă provocare frecventă în marile orașe în ultimii ani o reprezintă problemele de sănătate mentală, generate de stresul indus de regimul de viață modern. Ca urmare a digitizării accelerate a vieții în mediul urban, problema sănătății mentale a devenit indisolubil legată de conceptul de Digital Well-being și de necesitatea restabilirii echilibrului între viața profesională și cea personală.

Criza spațiilor de locuit este și ea o problemă comună orașelor a căror populație crește accelerat. Posibilitățile limitate de extindere, numărul insuficient de locuințe sociale și costul crescut al vieții restricționează accesul categoriilor sociale defavorizate la serviciile de bază, afectând astfel nivelul de sănătate al unui întreg oraș.

Orașele digitale pot…

… să controleze, atenueze și elimine aceste provocări, punând în practică măsuri imediate și strategii pe termen lung, susținute de tehnologie.

De exemplu, soluțiile de monitorizare a calității aerului care utilizează rețele de senzori și sisteme de procesare și analiză în timp real a volumelor mari de date semnalizează prompt creșterile nivelului de poluare și facilitează identificarea rapidă a cauzelor. Însă, reducerea nivelului de poluare pe termen lung presupune un sistem complex de măsuri, care include:

 • impunerea unor standarde stricte pe zona de emisii producătorilor industriali
 • eficientizarea managementului transportului rutier prin digitalizarea si cnetralizareae infrastructurii de monitorizare și dirijare a traficului
 • încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative și a vehiculelor electrice
 • crearea unor sisteme gestionare centralizată a spațiilor de parcare
 • creșterea suprafeței alocate spațiilor verzi etc.

Strategiile de reducere a poluării nu se limitează însă doar la ameliorarea calității aerului, ci trebuie să includă și planuri sustenabile de gestionare a deșeurilor și a apelor uzate, managementul materialelor reciclabile etc.

Similar, îmbunătățirea echilibrului și a sănătății mentale a populației – o problemă tot mai acută în contextul crizei sanitare actuale – necesită la rândul ei o abordare coerentă a mai multor domenii conexe, precum cel de mobilitate urbană și de conectivitate.

Soluționarea problemelor specifice categoriilor sociale defavorizate se bazează, în primul rând, pe promovarea de strategii incluzive la nivelul comunității, introducerea sistemelor de administrare participativă, prioritizarea sănătății în planificarea și proiectarea urbană etc.

Oferta Dell este completă…

… pentru că portofoliul de produse dedicate orașelor care vor să devină nu doar digitale, ci și sănătoase este alcătuit din soluţii care răspund tuturor provocărilor: servicii medicale, poluare, gestiune deşeuri, educaţie şi securitate. Puterea oraşului digital stă în informaţie şi în abilitatea de a corela şi analiza informaţii din cele mai diverse surse.

Dell Technologies oferă infrastructura esenţială pentru ca acest proces să aiba loc eficient şi sigur, iar comunităţile urbane să-şi construiască un viitor digital. Serverele PowerEdge, echipamentele de stocare PowerMax/VMAX, soluțiile de interconectare Dell Boomi, sistemele de Next Generation Sequencing (NGS) și cele de High-Performance Computing (HPC) folosite în analiza genomică sunt doar câteva exemple de produse Dell Technologies care stau la baza oraşelor digitale.

Iar pentru că vorbim despre sănătate, este important de mentionat şi că:

 • peste 8.000 de spitale din întreaga lume folosesc soluțiile Dell EMC dedicate acestui sector
 • 62% din spitalele din Statele Unite utilizează dektop-urile și laptop-urile Dell
 • 65% dintre instituțiile medicale din SUA își stochează datele pe infrastructura Dell EMC.

 Echipamentele Dell dotate cu procesoare Intel de ultimă generație reprezintă alegerea preferată nu doar a medicilor, ci și a lucrătorilor mobili urbani din numeroase alte domenii de activitate. Alături de performanța ridicată, laptop-urile Dell oferă opțiuni avansate de protecție, dar și posibilitatea de a se adapta rapid la schimbare, un plus extrem de important în contextul actual. De exemplu, soluția Dell Optimizer, integrată nativ pe noile serii de laptop-uri, utilizează funcționalități de Inteligență Artificială și algoritmi de Machine Learning pentru optimizarea automata a performanţei aplicațiilor, consumul bateriei, calităţii audio și conectivităţii. Complementar, noile procesoare Intel Core i7 vPro din generația 11 vin cu o serie tehnologii inovatoare (Intel Hardware Shield, Trusted Execution, Active Management, criptare hardware) care asigură un nivel superior de protecție.

Cu ajutorul tuturor acestor soluții, orașele digitale pot accede la statutul de „Healthy City “, iar membrii comunităţilor urbane se bucură de echilibru familie-muncă şi de standarde de viaţă tot mai ridicate. Însă un oraș sănătos şi implicit digital este definit de strategii, politici si procese, nu doar de tehnologii, iar pentru atingerea acestui ţel avem nevoie de colaborare şi dialog.

Cum arată un oraș digital în viziunea Dell Technologies?

Descoperă din acest videoclip cum ar trebui să arate un oraș digital și ce avantaje are acesta pentru locuitorii săi

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

 • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

  Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.