Lumea în 2050. Patru căi esențiale către orașele conectate

Dell Smart Cities01

O definiție minimală a orașelor conectate sau a „orașelor inteligente”: așezări/comunități care reușesc cu succes să combine tehnologia cu capitalul uman pentru a rezolva problemele acute rezultate din creșterea populației urbane.
În lumea noastră din ce în ce mai urbanizată, cetățenii, companiile, serviciile publice și echipamentele de tip IoT generează cantități imense de date care pot fi folosite și partajate de către autoritățile publice pentru a face orașul mai inteligent. Oficialii urbei ar trebui să lucreze ca un catalizator, precum și ca un administrator eficient al tuturor inovațiilor – publice și private, venite de la cetățeni, precum și de la companii -, inovații care pot rezolva provocările momentului. Domeniile de acțiune sunt numeroase: sănătate publică, mobilitate, locuințe, securitate, școlarizare, gestionarea deșeurilor, cultură, turism etc. Obiectivul final este destul de simplu: îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii orașelor.
În orașul inteligent, fiecare cent din banii publici este cheltuit eficient, iar cetățenii au la îndemână toate informațiile de care au nevoie. Provocarea pentru cei implicați în construcția orașului conectat al viitorului este să aibă permanent în minte că tehnologia este un mijloc și nu un scop.

Până în 2050, populația lumii va ajunge la 10 miliarde de oameni, de la 7,3 miliarde azi. Cea mai mare creștere se va întâmpla în orașe. Experții prognozează că populația urbană se va dubla în următorii 30 de ani. Acest boom demografic, deja vizibil în unele zone ale lumii, vine cu mari provocări care ar putea duce la haos dacă autoritățile locale împreună comunitățile nu identifică soluții inovatoare.
Întrebarea esențială este cum putem îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor concomitent cu dezvoltarea așezărilor urbane? Întrebarea rămâne valabilă chiar și în regiunile în care creșterea populației rămâne sub control – de exemplu, în majoritatea orașelor istorice din lumea occidentală: cum ne putem păstra orașele prietenoase cu omul, verzi și prospere din punct de vedere economic și cultural, asigurându-se totodată că zona urbană rămâne accesibilă tuturor categoriilor de venituri. Experții au identificat patru direcții esențiale:

Soluții inteligente pentru mediu
Reducerea poluării aerului și a apei, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, iluminat stradal mai bun și investiții în sistemele de gestionare a deșeurilor. Acestea sunt unele dintre provocările principale cu care se confruntă un număr tot mai mare de orașe. Ca soluții imaginate și verificate avem: gestionarea inteligentă a traficului, trotuare care captează energie solară, panouri sau pereți verzi care diminuează poluarea. Clădirile publice noi sunt gândite ca mai eficiente energetic încă din faza de proiect, iar sortarea deșeurilor are ca obiectiv creșterea ratei de reciclare.

Inteligența colectivă
Conceptul de e-guvernare presupune noi forme de servicii online pentru cetățeni. Administrația  inteligentă merge mai departe prin îmbunătățirea dialogului dintre liderii locali și „utilizatorii” orașului. Într-un oraș inteligent, primăria ar trebui să fie la doar câteva clicuri distanță de cetățean. Aplicațiile mobile pot fi folosite pentru a consulta rapid populația în chestiuni publice. Oricine poate oferi feedback valoros și să participe la îmbunătățirea calității vieții. Tehnologiile Big Data pot fi folosite de oficialii orașului pentru a stabili care sunt problemele prioritare și pentru a lua decizii mai bune și cu mai mare transparenţă. O astfel de inteligență colectivă este necesară pentru a rezolva probleme complexe și a stimula angajamentul cetățenilor, iar coordonatorul digitalizării din primărie ar trebui să promoveze strategiile open data pentru a încuraja inovația.

Viața îmbunătățită  de soluții inteligente
Pentru populațiile urbane, prima condiție a calității vieții este ca fiecare locuitor să se simtă în siguranță. Într-un oraș inteligent, tehnologia îmbunătățește securitatea personală și combate criminalitatea, respectând în același timp intimitatea. Prelucrarea datelor poate facilita circulația eficientă a informațiilor despre serviciile de sănătate și urgență. Având în vedere criza actuală a locuințelor, datele pot facilita accesul la facilități locative. Pe lângă aceste avantaje, datele corect interpretate potențează consumul cultural și turistic.

Mobilitate inteligentă
Mobilitatea, sau mai bine zis imobilitatea în trafic, reprezintă un coșmar pentru majoritatea celor care trăiesc și lucrează în orașele mari, plus că este o adevărată durere de cap pentru autorități și urbaniști. Unele dintre soluții sunt bine cunoscute, printre care un transport public confortabil și ecologic. Astfel de soluții necesită însă timp, viziune și strategie coerente. Între timp, sisteme de parcare inteligente, informațiile despre trafic în timp real sau stimulentele pentru utilizarea bicicletelor pot contribui la decongestionarea orașelor.

Toate aceste direcții esențiale devin urgente fie și numai dacă luăm în calcul două dintre prognozele alarmante:
– În 2035 pe șoselele planetei vor circula 2 miliarde de autovehicule  (sursa: Navigant Research)
– 75% din orașele lumii consumă 75% din producția mondială de energie (sursa United Nations UN-HABITAT Program)

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

Contact Us
  • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

    Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.