Digitalizarea așezărilor urbane este un proces pe termen lung, la care trebuie să participe toate categoriile sociale și profesionale din comunitate pentru a fi finalizat cu succes. Pe baza experienței de până acum, experții Dell au identificat patru comportamente ale autorităților locale care fac dificilă transformarea unui oraș în smart city.
Statutul de oraș conectat înseamnă doar planuri pe termen scurt, de pildă doar digitalizarea relației autorităților locale cu cetățenii și companiile. Este o gândire care limitează substanțial beneficiile proprii orașului conectat. Un oraș conectat înseamnă mai mult decât lansarea unor servicii publice online. Desigur, simplificarea administrativă, atât în relațiile cu cetățenii, cât și cu sectorul economic, face parte din ecuația „orașului inteligent”, la fel ca îmbunătățirea relațiilor existente între municipalitate și toți stakeholderii.
Însă pentru a se putea definit drept „conectat”, un oraș trebuie să meargă mai departe cu digitalizarea: e obligatoriu să creeze noi interacțiuni și să găsească noi soluții de creștere a calității vieții.
Administrația orașului devine o fortăreață tehnologică. Toți cei implicați în planurile de digitalizarea trebuie să aibă permanent în minte faptul că tehnologia este un generator de oportunități și nu un scop în sine. Din această perspectivă, managerii IT din administrația orașului conectat trebuie să fie permanent deschiși spre colaborare cu planificatorii urbani, cu ceilalți șefi ai serviciilor locale și în general cu toți cei care au idei despre transformarea în smart city.
O abordare „unică pentru toți”. Fiecare oraș are propriile sale caracteristici și își poate da propria definiție a ceea ce ar trebui să fie orașul inteligent ideal. Astfel, nu există o abordare unică în construirea unui oraș conectat. Fiecare oraș are propriul ADN bazat pe istoria sa, sistemul său politic de administrare, caracteristici economice și sociale particulare. Nu există un sistem de administrare smart city magic, potrivit pentru toate așezările urbane din lume. De asemenea, nu este posibilă transformarea peste noapte. Trecerea la statutul de smart city se face pas cu pas, dar perseverent. Roma nu a fost construita într-o zi.
Construcția digitală de sus în jos. E important cum este gândită și pusă în practică transformarea digitală a orașului. În loc să construim orașul conectat de sus în jos, așa cum am fi tentați, trebuie să pornim de la bază. Asta nu înseamnă că nu ne trebuie o viziune și strategie bine articulate, la scară mare, pe termen lung pentru smart city. Mai degrabă, odată ce strategia este stabilită, trebuie să identificăm modalități pentru ca proiectele să genereze valoare, avantaje vizibile cât mai repede. De exemplu, putem începe cu o singură clădire sau stradă în modernizarea infrastructurii pe baza tehnologiilor digitale. Câștigurile apărute rapid vor convinge și încuraja natural trecerea la implementări la scară din ce în ce mai mare.
Apropo de avantajele imediate ale trecerii la smart city, Dell a publicat o statistică: în Uniunea Europeană, 35% dintre clădiri sunt mai vechi de 50 de ani. Prin îmbunătățirea eficienței energetice a acestor clădiri, consumul total de energie în UE s-ar putea reduce cu 5-6%, ceea ce ar însemna cu 5% mai puține emisii de carbon.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies