Evoluții urbane bazate pe mobilitatea de ultimă generație

gettyimages 994838110 1280x1280 1

Evoluții urbane bazate pe mobilitatea de ultimă generație

Tehnologia și datele generează noi posibilități pentru orașe

de Praveen Vyakaranam

Mobilitatea și dezvoltarea urbană au o relație simbiotică

Încă de la răspândirea autovehiculelor la începutul secolului trecut, mobilitatea a jucat un rol esențial în dezvoltarea urbană și viceversa. Creșterea numărului de  vehiculelor private, precum și investițiile în rețelele de transport public și în infrastructura rutieră au influențat în mod semnificativ forma structurii urbane actuale – designul orașului, creșterea economică și oportunitățile, precum și calitatea generală a vieții.

Cu toate acestea, aceleași progrese în materie de mobilitate urbană au contribuit, de asemenea, la provocările pe care orașele de astăzi încearcă să le rezolve – traficul din ce în ce mai aglomerat, durata mai mare a deplasărilor, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și numărul mai mare de accidente rutiere.

Ne așteptăm ca aceste tendințe să continue să se accelereze odată cu creșterea urbanizării. Până în 2030, Organizația Națiunilor Unite estimează că în megaorașe (metropole cu cel puțin 10 milioane de locuitori) vor locui peste 750 de milioane de persoane la nivel global, ceea ce reprezintă o creștere de 35% față de prezent. Potrivit Forumului Economic Mondial, numărul de mașini la nivel mondial va crește de la 1,1 miliarde în 2019 la 2 miliarde până în 2040.

Având în vedere această creștere rapidă, combinată cu o infrastructură urbană îmbătrânită și bugete limitate, planificatorii urbani trebuie să aibă abordări mai inovatoare și mai eficiente pentru aceste provocări și pentru a crea un ecosistem de mobilitate urbană modern, sigur și durabil pentru viitor.

Tehnologia și datele creează noi posibilități

Pe măsură ce multe tehnologii moderne, cum ar fi IoT și edge, 5G și inteligența artificială, ajung la maturitate și converg, suntem martorii unor evoluții bazate pe date în multe zone ale ecosistemului de mobilitate urbană – ride hailing și sharing, sisteme avansate de gestionare a traficului, mobility-as-a-Service, e-tolling, plăți fără contact pentru transportul în comun și micromobilitate, pentru a numi doar câteva dintre acestea.
Progresele în domeniul tehnologiilor bazate pe combustibili alternativi, inclusiv electrificarea parcului de vehicule și generalizarea transportului autonom al pasagerilor și a mărfurilor, promit să modifice și mai mult paradigmele de mobilitate existente.
Aceste modificări vor avea, la rândul lor, un efect în cascadă semnificativ și pozitiv asupra altor aspecte ale administrării și funcționării orașelor. Anticipăm îmbunătățiri cum ar fi:

  • Gestionarea și operarea integrată, eficientă și mai sigură a traficului urban, cu o cunoaștere în timp real a situației și cu capacități integrate de răspuns la incidente.
  • Reducerea poluării și a emisiilor prin abordări de mobilitate durabilă, cum ar fi vehiculele electrice și sistemele avansate de transport public.
  • Confort sporit pentru locuitori prin soluții și servicii de mobilitate inovatoare, cum ar fi mobilitatea ca serviciu multimodal fără întreruperi și plățile contactless.
  • Noi abordări de planificare urbană care pot sprijini și dezvolta tehnologiile de mobilitate urbană de generație următoare, cum ar fi vehiculele autonome, comunicarea vehiculelor între ele și cu alte dispozitive și dronele.

Aceste transformări vor dura mai mulți ani

    • Concentrați-vă pe rezultate. Este important ca orașele să înțeleagă și să prioritizeze așteptările cetățenilor și să stabilească viziuni și foi de parcurs pe termen mediu și lung care să definească în mod clar rezultate specifice și realizabile.
    • Identificați principalele soluții verificate și validate. Identificarea soluțiilor și a partenerilor potriviți în ecosistemul de soluții extrem de fragmentat și diversificat din prezent poate reprezenta o provocare cheie pentru orașe. Este esențial să aveți o abordare corectă în ceea ce privește selecția soluțiilor și a partenerilor, asigurând în același timp fiabilitatea, durabilitatea și scalabilitatea soluțiilor.
    • Începeți la scară mică, dar planificați cu gândul la viitor. Lipsa finanțării este adesea o constrângere esențială care împiedică multe proiecte să se dezvolte după etapa inițială, de concept. O abordare agilă și modulară a soluțiilor, care permite orașelor să înceapă proiecte la scară mică (de exemplu, modernizarea fluxului de trafic într-o singură intersecție pentru a evalua valoarea pentru comunitatea locală), dar care să se extindă în timp, poate permite orașelor să se adapteze la creștere și la necesități.
    • Abordarea integrată. Pe măsură ce orașele se angajează în planurile de transformare digitală, rezultat cu rezultat, riscă să creeze soluții izolate – între furnizori, tehnologii etc. A avea o abordare coerentă, deschisă și modernă, bazată pe o platformă care să integreze aceste sisteme multiple (gestionarea traficului, operațiunile de transport public și altele) într-un „sistem de sisteme” și care să valorifice eficient datele din mai multe domenii în cadrul mai multor soluții este esențială pentru a atinge adevărata valoare a acestei transformări.
    • Securitatea cibernetică. Pe măsură ce orașele se digitalizează, iar datele devin omniprezente, protejarea activelor orașului și a cetățenilor de potențiale amenințări cibernetice a devenit o sarcină esențială pentru administratori. Acest lucru, împreună cu necesitatea de a asigura încrederea cetățenilor și confidențialitatea datelor, determină ca orașele să adopte arhitecturi de soluții care să încorporeze securitatea și confidențialitatea datelor ca funcții native.

Ne aflăm în pragul unei transformări tehnologice semnificative în sectorul mobilității, care promite rezultate fără precedent pentru îmbunătățirea orașelor noastre. Acest lucru, la rândul său, cere ca orașele să se adapteze și să transforme mai multe fațete ale operațiunilor și administrației lor. Va fi o călătorie complexă care va dura mai mulți ani. Prin urmare, este esențial ca orașele să adopte o fundație digitală solidă, agilă, scalabilă, modernă, rezistentă la viitor și sigură, colaborând în același timp cu un ecosistem de parteneri care sunt aliniați la această abordare și care pot face ca orașele să ofere rezultate reale cetățenilor și să evolueze în societăți moderne competitive și prospere ale viitorului.

Despre autor: Praveen Vyakaranam

Praveen este manager global pentru strategia și gestionarea programelor în cadrul echipei Digital Cities a Dell Technologies. El este responsabil cu formularea punctului de vedere al Dell Technologies Digital Cities, înțelegerea pieței și a peisajului concurențial, conducerea planificării strategice și gestionarea programului de execuție. Înainte de a se alătura companiei Dell, a lucrat în calitate de consultant în management la KPMG India, oferind consultanță clienților în domenii de strategie și planificare a afacerilor în diferite verticale industriale și zone geografice.