Cu ce începem construcția unui oraș conectat pentru a obține beneficii rapide

Dell Smart Cities09

Întrebarea esențială este de unde pornim în transformarea unui oraș în smart city? Care sunt primii pași, cei mai comuni și verificați în experiență, pentru a obține beneficii rapide și vizibile care să convingă pe toată lumea de avantajele orașului conectat?
Trei inițiative pot fi puncte de plecare potrivite:
Autoritățile locale pot începe cu planuri privind iluminatul inteligent.
Iluminatul public este domeniu obligatoriu în proiectul noilor servicii inteligente. Tehnologiile IoT permit sisteme care detectează prezența umană și funcționează doar când este nevoie. Combinate cu becuri LED cu consum redus de energie, aceste tehnologii pot reduce semnificativ consumul de electricitate pentru iluminat, care reprezintă între 20% și 50% din facturile de energie ale administrației locale. Totodată, tehnologiile inteligente de iluminat, combinate cu datele de mobilitate în timp real provenite de la vehicule, pot ajuta, de asemenea, la reglarea funcționării smart a semafoarelor, pentru a se evita ambuteiajele.
Exemplu: orașul francez Nisa testează un sistem smart de iluminat public care poate fi reglat și adaptat prin operare de la distanță sau prin senzori, în funcție de scenarii prestabilite, ajutând la îmbunătățirea securității, confortului și eficienței. De pildă, sistemul, care a redus deja semnificativ factura la energie, se adaptează condițiilor meteorologice în timp real, cum ar fi ceața sau ploaia.
Colectarea inteligentă a deșeurilor
Gestionarea eficientă și ecologică a deșeurilor reprezintă o prioritate pentru majoritatea orașelor. Unele localități au ales soluția containerelor smart, dotate cu senzori, care trimit alerte echipelor de colectare când s-au umplut.
Exemplu: Administrarea inteligentă a deșeurilor este o parte esențială al programului IoT-UK, susținut cu 40 milioane de lire de guvernului britanic, pentru adoptarea tehnologiei Internet of Things în sectoarele public și privat.
Monitorizarea mulțimii
Date de localizare anonimizate livrate de smartphone-urile locuitorilor permit administrațiilor locale să gestioneze mai bine marile evenimente publice precum concerte sau întreceri sportive. Poliția și organizatorii monitorizează în timp real fluxurile de public și pot lua măsuri adecvate.
Exemplu: Orașul belgian Anvers utilizează tehnologii de monitorizare a mulțimilor pe baza datelor furnizate de telefoane mobile pentru a asigura desfășurarea în siguranță a unor evenimente populare precum maratoanele sau cursele navale.

Căi diferite, același scop
Deși destinația este clară, primii pași în construcția orașului conectat pot fi foarte diferiți, în funcție de istoria locală, de situația economică și de prioritățile în decizia politică. Un oraș care se bucură de un boom economic va tinde să se concentreze pe realitățile demografice sau pe oferta culturală. Un oraș care trece printr-o recesiune economică va pivota spre inovație, cu scopul de a crea noi locuri de muncă și coeziune socială. Sănătatea locuitorilor, mobilitatea urbană și calitatea aerului sunt ținte comune pentru majoritatea localităților. Primele inițiative Smart City sunt generate de obicei de viceprimari, de primari, de diferite departamente locale, însă se desfășoară uneori necoordonat. În aceste cazuri, sarcina managerului Smart City este să aducă aceste piese de puzzle împreună.

De unde obținem finanțarea pentru orașul conectat?
Vestea bună pentru primar: orașul nu trebuie să-și pună în pericol propriul buget pentru a deveni mai inteligent.
Următoarele alternative financiare pot fi investigate drept oportunități:
Parteneriatele public-private (PPP). Sunt cele mai întâlnite modele de finanțare. Proiectele PPP implică investiții private de la companii multinaționale și locale care includ o formă de garanție a fluxurilor de venituri după implementarea proiectului.
Colaborare între orașe. Aceste parteneriate pot reduce substanțial cheltuielile.
Investiții private și filantropie. Generarea de venituri din date. Acest model de finanțare ar trebui să se desfășoare în deplină transparență pentru a menține încrederea între cetățeni și autoritățile locale.

Beneficiile pentru cetățeni ale unui smart city devin evidente după o perioadă destul de scurtă de timp, mai ales dacă sunt corect comunicate și scoase în evidență. Odată primii pași făcuți, revoluția în digitalizarea orașului capătă coerență și continuitate.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

Contact Us
  • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

    Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.