Orașele mari și mici își reproiectează cartierele de business

01

Printre imaginile mai impresionante despre viața în pandemie în 2020 se numără fotografiile în care căprioarele se plimbă nestingherite pe străzile din Nara, Japonia. Acesta este doar un exemplu care ilustrează ce s-a întâmplat când lockdown-urile COVID-19 au golit cartierele de afaceri din întreaga lume.

Deși multe țări se întorc la viața de dinainte de COVID-19, zonele de birouri își revin mai greu, dat fiind faptul că un număr mare de angajați continuă să lucreze de acasă. Totuși, semne ale revitalizării indică faptul că aceste cartiere centrale de afaceri vor renaște în viitor nu doar ca zone de lucru, ci și ca zone în care oamenii vor trăi și vor socializa. În acest context mobilitatea a devenit un factor determinat în toate deciziile, dar mai ales atunci când vine vorba de achiziționarea echipamentelor pentru muncă hibridă sau remote. Pentru ca laptopurile și echipamentele să poată face față sarcinilor de lucru acestea au nevoie de puterea procesoarelor Intel de ultimă generație.

Experții în urbanism numesc această viziune a viitorului „cartier central social”. În anumite privințe, această tendință reprezintă o întoarcere la vechile cartiere pietonale din vremurile vechi, când mașinile nu copleșiseră orașele. Pe de altă parte, tehnologia, inclusiv serviciile de ride-sharing, aplicațiile de micromobilitate și configurațiile de lucru de la domiciliu, schimbă puțin perspectiva asupra acestei abordări.

Compania globală de arhitectură Gensler se numără printre companiile care regândesc rolul clădirilor de birouri. Directorii de design Darrel Fullbright și Duncan Lyons prevăd că viitorul colaborării va depinde de clădiri cu spații deschise, inclusiv spații exterioare pentru toate anotimpurile. Aceștia promovează utilizarea la parter a spațiilor destinate comunității, cum sunt bibliotecile, sălile de clasă și spațiile de lucru, în locul magazinelor obișnuite, care pot rămâne goale seara și în weekend-uri.

„Încă de dinaintea crizei, centrele de afaceri se transformau deja din centre de lucru în centre mixte”, declară Richard Florida, profesor de analiză și politici economice, la Rotman School of Management, în cadrul Universității din Toronto, și autor al volumului „The Rise of the Creative Class and The New Urban Crisis”.

Acum această transformare mărește pasul.

Cartierul la 15 minute

„Zonele centrale sunt probabil cel mai bine poziționate în orice cartier”, declară profesorul Florida. „Sunt zonele perfecte, care pot deveni cartiere pline de viață, aflate la doi pași.”

În campania sa electorală din 2020, primarul orașului Paris, Anne Hidalgo, a popularizat conceptul de oraș la 15 minute (15-minute city), așa cum l-a gândit Carlos Moreno. Într-un oraș la 15 minute, rețelele de cartiere conectează afaceri, servicii și oameni, în 15 minute pe jos sau cu bicicleta, de la un cartier la celălalt.

În principiu, acest concept este fundamental opus unui curent lansat secolul trecut, care a umplut străzile orașelor de mașini și a generat fenomenul de extindere a suburbiilor. Tehnologia dă timpul înapoi: aplicațiile de ride-sharing ajută locuitorii să împartă vehiculele, astfel încât să le folosească doar când e necesar; rețelele de închiriere a scuterelor și bicicletelor le permit oamenilor să parcurgă distanțe mai mari fără mașini, în timp rețelele WiFi omniprezente, aplicațiile de videoconferință și aplicațiile de lucru în echipă le permit oamenilor să lucreze de oriunde, așa că nu mai trebuie să facă naveta.

Unele orașe au reușit să-și păstreze cartierele la 15 minute. Acest lucru se întâmplă în unele părți din New York și San Francisco, de exemplu. Aceste zone le oferă specialiștilor în urbanism din alte orașe un model pe care îl pot folosi. Chiar și edilii orașelor cele mai confortabile pentru pietoni vor să extindă aceste modele.

Conform profesorului Florida, cheia pentru funcționarea orașelor la 15 minute stă în cartierele care includ o combinație sănătoasă de activități diverse. „De obicei, avem impresia că orașele sau suburbiile oferă două tipuri de activități: spații de lucru în zonele centrale și spații de dormit în suburbii”, explică acesta. Profesorul Florida consideră că zonele care pot conecta și combina funcții îndeplinesc o a treia funcție esențială. Acesta afirmă că astfel de conectivitate și flexibilitate stau la baza inovației vitale și a creativității.

Clădirile cu scopuri mixte, asemeni celor prevăzute de directorii de la Gensler, ar putea funcționa ca hub-uri în astfel de cartiere. O clădire în nordul statului New York este un exemplu de astfel de clădire.

Un hub în cartier

Judy Tallerman, cofondatoare Senate Garage și Cowork Kingston, este întruchiparea flexibilității. Senate Garage și Cowork Kingston au fost fondate în Kingston, New York, un oraș mic în curs de transformare, pe măsură ce angajații care lucrează de acasă se mută aici din New York City, aflat la 160 de kilometri în sudul orașului Kingston. Cele două companii sunt găzduite de aceeași clădire în Stockade District, unde se află cea mai veche intersecție din America. Zona găzduiește și centrul administrativ al districtului Ulster și cartierul de afaceri al orașului Kingston. „Pentru noi, cele mai importante cuvinte în vremurile astea sunt flexibilitatea și adaptabilitatea”, afirmă Tallerman. „Cred că acestea vor continua să fie importante”.

Grație unui plan adaptabil al etajului și a utilizării flexibile, Senate Garage a prosperat într-o perioadă de nesiguranță. Parterul acestei structuri industriale din cărămidă, construită în anii `20, este un spațiu amplu de evenimente, unde ziua se petrec nunți și sesiuni foto, iar seara au loc concerte. La etaj, se află Cowork Kingston, un spațiu deschis, unde lucrează angajați de toate culorile, de la angajați în companii de marketing digital, până la realizatori de documentare, liber-profesioniști în domenii de creație și consultanți în afaceri. Pe lista de activități pe care Tallerman le consideră vitale pentru succesul Senate Garage se află conferințe la prânz, happy hour și chiar și o piață locală organizată în interior, în lunile de iarnă.

Tehnologia joacă și ea un rol

Înainte de pandemie, colegii erau nevoiți să-și facă abonamente de minimum 3 luni, pentru a se putea alătura comunității de lucru, parțial din cauza frecușului administrativ de a jongla cu fluxul de lucrători. Acum, grație unei aplicații oferite de Optix, colegii se pot înscrie pentru o singură zi și pot închiria orice, de la un simplu birou, până la o sală mare de ședințe, fără să apeleze la ajutorul personalului din clădire.

Pentru siguranța colegilor în era post COVID, un sistem nou de circulare a aerului înlocuiește aerul din clădire, la fiecare 20 de minute. Cabinele telefonice în Room asigură spații izolate fonic, în care oamenii pot participa la ședințe, fără a-i deranja pe ceilalți. Cabinele sunt prevăzute cu sisteme de ventilare care înlocuiesc aerul din interior, la fiecare trei sau patru minute.

„Cu cât lucrează mai mulți oameni împreună, împărțind idei, împărțindu-și succesele și eșecurile, cu atât devine mai interesant spațiul nostru”, afirmă Tallerman. Iar cartierul devine mai vital, ar adăuga cercetători asemeni profesorului Florida, care consideră că „inovația și creativitatea nu se produc în clădiri de birouri gigantice. Acestea se produc când oamenii se întâlnesc, vorbesc și socializează în cafenele sau restaurante sau în alte locuri similare.”

Cu toate acestea oamenii, la final de 2021, își doresc mobilitate, să nu mai piardă timp în trafic, își doresc libertatea pe care le-o oferă un device bun, echipat cu procesoare precum cele furnizate de către Intel și cu inovațiile Dell.

 

Viitorul orașelor

Profesorul Florida menționează că New York este un oraș cu un cartier de afaceri aflat în tranziție. „Doar aproximativ 20-30% dintre angajați s-au întors la birou”, declară acesta. Totuși, vizitatorii continuă să socializeze la cafenele sau merg la restaurant, puși la patru ace. Nu merg la birou, adaugă acesta, dar se întâlnesc cu colegii lor. „Acesta e viitorul.”

Dezvoltatorii încheie tranziția către ceea ce prevede profesorul Florida pentru viitorul cartierelor centrale de afaceri, transformând anumite clădiri de birouri neutilizate în spații rezidențiale. O astfel de transformare poate contribui la transformarea celui mai cunoscut cartier central de afaceri în genul de cartier mix care este cartierul ideal, la doi pași, în viziunea susținătorilor conceptului de „oraș la 15 minute”.

Deși viitorul cartierului central de afaceri se concentrează asupra oamenilor, tehnologia continuă să fie esențială, conform profesorului Florida. „Combinarea tehnologiei, dezvoltării imobiliare și a urbanismului este probabil cea mai mare inovație apărută în urma pandemiei, în afara vaccinurilor”, afirmă acesta.

              

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

Contact Us
  • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

    Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.