Orașul inteligent folosește tehnologii Big Data, analytics și cloud computing în prelucrarea fluxurilor de date pentru:
– extragerea unor informații de calitate pe care se pot baza previziunile și predicțiile autorităților locale
– sprijin în luarea unor decizii strategice de management privind orașul
Un exemplu tipic al modului în care administrația unui oraș poate îmbunătăți siguranța cetățenilor este utilizarea fluxurilor de date de calitate de la senzorii montați pe clădiri și de la camerele CCTV.
Orașul care se străduiește ca activitatea sa să fie bazată pe date trebuie să rezolve patru provocări pe parcurs:
1. Clasificarea și stocarea datelelor. Colectarea datelor din diverse surse reprezintă doar primul pas. Managerii orașul conectat trebuie să definească privilegiile accesului la date pentru diverse categorii de public și entități private. Această activitate de sortare generează probleme legate de interoperabilitatea datelor, calitatea și formatele acestora.
2. Vechiul și noul pot coexista. Noile inițiative nu vor începe de la o pagină complet albă. Multe dintre ele vor însemna modernizarea ecosistemelor existente care stochează deja date. Nu e indicat să le aruncăm la gunoi doar pentru că sunt vechi. Orașul conectat va trebui să combine ecosisteme vechi și noi.
3. Echilibrul corect. Administrația locală va trebui să găsească echilibrul corect între securitatea datelor, accesibilitate și confidențialitate. Va fi esențial ca datele cetățenilor să fie partajate doar cu acordul acestora.
4. O infrastructură mai puternică. Cu arhitectura sa deschisă, cloud computing este o oportunitate unică de a interconecta diverse departamente și părți interesate din jurul proiectelor Connected City. Tehnologiile cloud pot fi valorificate de către orașe pentru a consolida datele livrate de diverse aplicații și senzori, oferind în același timp capacități îmbunătățite de calcul și stocare. Pentru a profita de această platformă comună activată în cloud, orașele trebuie mai întâi să își îmbunătățească infrastructura. Aceasta înseamnă noi investiții în centrele de date existente sau construirea unora noi și mai puternice. Pe partea de aplicații, un oraș inteligent bazat pe soluții cloud va putea crea noi servicii datorită datelor culese de la aplicații și senzori (IoT). Cu toate acestea, chiar și în cloud, provocările legate de securitatea și portabilitatea datelor nu vor dispărea.
IoT și albine pentru monitorizarea calității aerului.
Internetul obiectelor (IoT) funcționează în numeroase proiecte Smart City din întreaga lume. De exemplu, senzorii măsoară traficul și poluarea și iau deciziile necesare. Pe baza portofoliului său de infrastructură IoT, Dell experimentează utilizarea combinată a IoT și albinelor pentru a monitoriza parametrii de mediu. Studiu de caz: un stup de albine a fost instalat pe acoperișul laboratorului IoT din Limerick, Irlanda. Senzorii din stup colectează date despre umiditate, căldură, CO2 etc, care sunt la rândul lor agregate și analizate. Mulțumită acestui proiect „Internet of Bees”, Dell colectează informații de care pot beneficia diferite industrii.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies