Ajutăm Europa să „reconstruiască mai bine”. Construim fundația orașelor digitale de mâine

digital cities

Amit Midha | Președinte, Asia Pacific & Japonia și Global Digital Cities, în cadrul Dell Technologies

Două tendințe-cheie sunt importante când construim orașele viitorului: urbanizarea și digitalizarea. Europa se pregătește să „reconstruiască mai bine” și se află la intersecția între aceste două fenomene, care oferă oportunități. Orașele digitale inteligente au capacitatea și vor ajuta regiunea să se refacă, cu condiția ca sectorul public și cel privat să colaboreze pentru a implementa infrastructura corectă.

Stimulentele financiare guvernamentale fără precedent, inclusiv facilitățile UE de recuperare și refacere, plus obiectivul strategic al UE de accelerare a implementării noilor tehnologii, precum 5G, AI, cloud și edge computing, trebuie folosite pentru a crea orașele ecologice și digitale ale viitorului. A sosit momentul pentru colaborare, acum când livrăm o soluție data-driven de recuperare, ce regândește infrastructura în cele mai importante sectoare ale vieții și serviciilor publice.

Pe lângă cele 20 de trilioane de dolari[i] pe care se estimează că orașele inteligente le vor produce la nivel global, până în 2026, impactul lor se anunță a fi de proporții seismice, din perspectiva transformării și revoluționării zonelor urbane.

În mod încurajator, aceste perspective sunt din ce în ce mai frecvent confirmate deoarece sectorul public trece la noile modele generatoare de valoare, bazate pe tehnologii inovatoare. De exemplu, partajarea de date va ajuta 85% din orașele europene care nu se bucură încă de beneficiile open data, în timp ce soluțiile de edge computing vor juca un rol esențial în simplificarea furnizării de servicii publice.  

Când e vorba de punerea în practică a acestor tehnologii, considerăm că rețeta succesului include deschiderea, colaborarea și o abordare care pune oamenii în prim-plan. Aceste valori stau la baza viziunii noastre cu privire la o platformă pentru orașe digitale, care ajută orașele să profite de tehnologiile inteligente și de capabilitățile datelor de a facilita recuperarea, pe baza standardelor deschise și mizând pe soluții de integrare, într-un ecosistem robust, cu parteneri de încredere și sisteme open-source.

Sunt necesare spații de date transparente, interoperabile, sigure și deschise, pentru a îmbunătăți accesul la date și reutilizarea acestora. De aceea, oferim susținerea deplină inițiativelor UE recente și dezvoltării valorilor digitale europene, în această zonă. Printre acestea, se numără promovarea reutilizării datelor din sectorul public, prin Legea privind guvernanța datelor, care va fi aplicabilă la nivel UE, și asigurarea accesului la seturi de date cu valoare ridicată. O astfel de abordare va fi benefică în mod direct pentru modul în care orașele își administrează și analizează datele, dar va juca un rol important și pentru informarea spațiilor de date pan-regionale, de tipul spațiului de date pentru comunități inteligente, cu emisie de carbon zero, contribuind în mod direct la îndeplinirea obiectivului Europei de a deveni ecologică și de a deține suveranitatea asupra datelor proprii.

În privința sustenabilității, orașele joacă cu siguranță un rol important în atingerea obiectivului UE de reducere a emisiilor de carbon până la 55% din 1990 de niveluri, în interval de un deceniu – acestea consumă peste două treimi din energia globală și emit niveluri similar de gaze cu efect de seră[ii]. Totuși, tehnologiile inteligente pot facilita controlul asupra cererilor din ce în ce mai frecvente de servicii de energie și mobilitate, în timp ce capacitatea lor extinsă de absorbție are posibilitatea de a reduce emisiile de carbon cu 30%, conform BCG[iii].  

Este important ca sectorul public și cel privat să își continue munca, profitând de elanul de digitalizare al anului trecut, pentru a ține pasul cu ritmul extraordinar al urbanizării.

Dat fiind faptul că ne așteptăm ca UE să aprobe planurile naționale de recuperare, în săptămânile următoare, este esențial să fie alocate fonduri pentru construirea unui „unei structuri centrale urbane, digitale”, „pentru orașele viitorului”. Pentru noi, orașele digitale sunt mai mult decât un simplu concept – acestea reprezintă o mișcare care are scopul de a ne îmbunătăți societățile, comunitățile și afacerile.


[i] https://www.chordant.io/webinars/smart-money-how-smart-cities-could-drive-more-than-20-trillion-in-economic-benefits-by-2026

[ii] https://www.c40.org/why_cities

[iii] https://etno.eu//downloads/reports/connectivity%20and%20beyond.pdf