Transportul urban în orașul digital şi trecerea de la provocare la rezolvare
Creșterea accelerată a populației urbane exercită o presiune constantă asupra transportului în marile orașe. Din acest motiv, tot mai multe municipalităti caută în prezent soluții pentru fluidizarea traficului rutier, eficientizarea transportului public, reducerea emisiilor de noxe sau rezolvarea crizei locurilor de parcare. Orașele digitale beneficiază de avantajul că pot adresa toate aceste provocări unitar, integrând soluțiile într-un ecosistem de tehnologii care le crește eficiența.
98 de kilometri a măsurat cel mai mare blocaj înregistrat în istoria transportului urban. Recordul a fost stabilit în Beijing, în 2010, și este remarcabil nu doar prin „întindere“, ci și prin faptul că, în urmă cu 11 ani, doar unul din 20 de chinezi deținea un automobil.
Între timp însă numărul posesorilor de autoturisme personale a crescut, iar ambuteiajele au devenit o caracteristică a orașelor mari care înregistrează o creștere rapidă a populației. De exemplu, în Europa, continentul cu cel mai mare nivel de urbanizare a populației (de peste 80%), se estimează că traficul rutier se va dubla până în 2025.
Mai multe mașini pe străzile orașelor înseamnă însă:
- dublarea volumului total al emisiilor produse de autovehicule în intervalul 2014-2025, autoturismele personale fiind responsabile de 90% din creștere, conform AIEA.
- înmulțirea congestiilor și creșterea numărului de ore pierdute în trafic – Bucureștiul ocupă primul loc în topul orașelor cu cel mai aglomerat trafic, cu 134 de ore pierdute anual (potrivit „2020 Global Traffic Scorecard“).
- reducerea eficienței transportului public de suprafață.
- acutizarea crizei spațiilor de parcar.
De la restricții și alternative…
Pentru ținerea sub control a acestor efecte negative, orașele adoptă diverse strategii si masuri.
De exemplu, Parisul, Londra și Madridul au impus restrictii de tipul „Car ban“ în anumite zone ale orașelor.
Și Comisia Europeană, la rândul ei, susține recuperarea zonelor stradale în folosul pietonilor prin inițiativa „Reclaiming city streets for people“.
Alte orașe, precum Copenhaga, încurajează mersul pe bicicletă – 40% din populație utilizează constant vehiculele pe două roți – și folosirea mijloacelor de transport în comunm în timp ce Viena pluseză pe utilizarea automobilelor electrice și are unul drintre cele mai eficiente programe de „car sharing“.
… la soluții adaptate cerințelor
Astfel de măsuri și strategii sunt utile și necesare, dacă sunt susținute prin tehnologii și sisteme integrate de îmbunătățire a transportului urban în întreg ansamblul sau.
De exemplu, soluțiile de Edge Computing de la Dell reduc cu până la 30% timpul de așteptare al pasagerilor în transportul public. Pentru aceasta, sistemele Dell analizează date colectate din aplicațiile de urmărire a flotelor auto, din rețelele de monitorizare video a traficului rutier, din sistemele telematice ale vehiculelor, de la senzorii IoT instalați în stații și mijloacele de transport etc.
Și aplicațiile de analiză video inteligentă încep să aibă, la rândul lor, o contribuție substanțială la îmbunătățirea transportului urban. Cu ajutorul tehnologiilor Computer Vision de la Dell, care transformă informațiile vizuale în date, operatorii sistemelor de transport pot monitoriza și cuantifica fluxurile de trafic și detecta în timp real incidentele în trafic și a posibile cauze de accident. În plus, cu ajutorul funcționalităților AI și al algoritmilor de Machine Learning, pot fi identificate tipare de trafic, depistate anomalii care anunță potențiale evenimente sau identificate situațiile care necesită realizaea operațiunilor de mentenanță preventivă (atât în infrastructura rutieră, cât și în cea de metrou).
Nu în ultimul rând, sistemele de analiză video inteligentă își dovedesc utilitatea și în managementul spațiilor de parcare, reducând cu pană la 40% timpul de găsire a unui loc liber și cu 30% frecvență ambuteiajelor.
Eficiența crește prin integrare
Modelele avansate de utilizare a noilor tehnologii se bazează utilizarea combinată a mai multor surse de date, care sunt folosite pentru a crea o hartă complexă a traficului în timp real. Peste aceasta sunt suprapuse date din varii surse, cum ar fi sistemele de alerta meteo sau cele de monitorizare a calității aerului, dar și informații conexe, cum sunt, de exemplu, traseele și destinațiile ambulanțelor sau ale autovehiculelor de intervenție. Într-un astfel de scenriu de lucru, soluțiile Edge Computing de la Dell asigură o reducere de 10-15% a timpului de sosire a serviciilor de urgență.
Orașele digitale utilizează un mix de tehnologii și soluții interconectate pentru a rezolva problemele de transport generate de creșterea populației. În mediile urbane aglomerate, oamenii, mașinile, companiile, serviciile publice, rețelele IoT generează volume uriașe de date parțial structurate, pe care autoritățile le pot utiliza pentru a îmbunătăți viață comunității. Pentru a le putea exploata au nevoie însă de capacități de stocare și procesare avansate de tip Big Data Analytics, pe care Dell le asigură prin portofoliul de servicii Elastic Cloud Storage și familia de soluții Dell EMC PowerScale.
Un oraș modern este unul în care tehnologia este un facilitator care are rolul de a îmbunătăți capacitatea oamenilor de a colabora și inova împreună.
Pentru a asigură nivelul de mobilitate urbană a cetățenilor, aceștia nevoie însă nu doar de sisteme de transport urban eficiente, ci și de soluții adaptate necesităților lor curente, modului lor de viață și de muncă. Portofoliul de soluții Dell Technologies acoperă și aceste cerințe, oferind o gamă extinsă de echipamente mobile care se adaptează automat cerințelor speficice fiecărui utilizator. De exemplu, noile laptop-uri Dell utilizează suita Unified Workspace, care asigură o experiență șmbunătățită utilizatorului final, precum și performanță și protecție prin intermediul noilor procesoare Intel Core i7 vPro din generația 11. (Soluția Dell Optimizer folosește tehnologii AI pentru a asigura optimizarea automată a performanței aplicațiilor, consumului bateriei, conectivității etc.)
Orice proiect de oraș digital se realizează cu ajutorul unui ecosistem de parteneri esențiali, care include nu doar aparatul administrativ, furnizorii de tehnologie sau cei de utilități, ci și cetățenii, care reprezintă sursa celor mai multe date necesare pentru adminstirarea serviciilor publice și totodată instanța supremă care valideaza sau nu eficacitatea inițiativelor publice.
Cum arată un oraș digital în viziunea Dell Technologies?
Descoperă din acest videoclip cum ar trebui să arate un oraș digital și ce avantaje are acesta pentru locuitorii săi
Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies