A patra revoluție industrială înseamnă smart city

Dell Smart Cities11

Să ne întoarcem puțin in istoria economică pentru a înțelege mai bine realitățile de azi. Prima și a doua revoluție industrială s-au bazat pe apariția, dezvoltarea și răspândirea motorului cu aburi. Un secol mai târziu, progresul omenirii a primit un impuls odată cu răspândirea rețelelor de livrare a energiei electrice către locuințe și instituții și cu dezvoltarea industriei siderurgice. Toate aceste evoluții au transformat profund modul în care orașele erau organizate începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.
De pildă, întregul sistem de transport din orașele mari a fost complet reproiectat. Sute de mii de cai (până la 200.000 de cai în New York în secolul al XIX-lea) au fost înlocuiți în câteva decenii cu tramvaie. Acest lucru a avut un impact uriaș asupra modului în care au fost organizate nu numai transporturile, ci și întregi procese ale vieții orașului. În loc să gestioneze tone de deșeuri (gunoi de grajd în acest caz), serviciile orașului aveau să se ocupe de șinele de oțel pe care circulau tramvaiele, de distribuția energiei electrice și, în cele din urmă, de sistemele de bilete pentru a face față sistemelor de transport public supraaglomerate. Slujbe tradiționale, de la îngrijitor de grajd la potcovar, au dispărut treptat, pentru a face loc unora noi. Apoi a apărut convenabilul automobil Ford-T, care a devenit cel mai bun tovarăș al omului. Trebuiau construite drumuri și puse în aplicare sisteme de gestionare a traficului. Întregul oraș a fost reproiectat pentru mașina individuală.
A treia revoluție industrială a început cu inventarea computerelor și a culminat cu Internetul. Unele orașe, regiuni și țări au adoptat soluțiile de e-guvernare la începutul secolului 21, oferind cetățenilor servicii online eficiente.

Acum, cu cea de-a patra revoluție industrială în plină desfășurare, orașele conectate pot utiliza tehnologii deschise, bazate pe date pentru a deveni orașe inteligente. Altă soluție nu există dacă vor să rezolve numeroasele provocări pe care le aduce procesul de urbanizare. Schimbările nu se vor întâmpla peste noapte, dar, în cele din urmă, transformarea digitală va fi atât de profundă încât istoricii vor confirma probabil că termenul de „revoluție” a fost folosit în mod corespunzător. Mai mult, în aceste timpuri în care totul tinde să se miște cu viteza internetului, revoluția nu va avea nevoie de două secole, ci doar de câteva decenii. Toate localitățile – mari și mici și din întreaga lume – vor evolua de la statutul de oraș modern la cel de oraș inteligent.

Care sunt caracteristicile orașului inteligent
– Necesită o infrastructură digitală puternică
– Este construit de arhitecți digitali, pe baza unei platforme deschise Smart City
– Este dezvoltat „de jos în sus”, cu implicarea cetățenilor
– Promovează încrederea, transparența și colaborarea
– Se concentrează pe bunăstarea cetățenilor și protecția mediului ca obiective esențiale
– Facilitează schimbul de date între departamentele orașului
– Comunicarea dintre autorități și cetățeni devine o autostradă bidirecțională. Cetățenii au acces la serviciile municipale ori de câte ori doresc, indiferent de locul unde se află sau de dispozitivul pe care îl folosesc pentru a se conecta.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

Contact Us
  • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

    Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.