Cum se transformă Dubai într-un oraș inteligent. Studiu de caz

Dell Smart Cities06

Orașului inteligent/conectat este definit de rapiditatea cu care răspunde la solicitările locuitorilor și de capacitatea de a optimiza utilizarea resurselor. Dubai, o metropolă aflată în dezvoltare continuă și situată într-o regiune deloc generoasă cu clima, este un bun exemplu de strategie coerentă de trecere la statutul de smart city.

Provocarea. Ca majoritatea țărilor din Golful Persic, Emiratele Arabe Unite au una dintre cele mai mari rate de urbanizare din lume. Spectaculosul Dubai funcționează ca un magnet pentru diverse categorii de populație, însă spațiul și resursele sunt limitate.
Viziunea. Autoritățile din Dubai au lansat o serie de inițiative și strategii specifice orașului conectat pentru  a asigura cetățenilor bunăstare și confort. Inovația tehnologică este văzută ca un factor cheie care oferă locuitorilor acces la diverse servicii de pe telefoanele lor mobile, permițând în același timp orașului să utilizeze cu eficiență maximă resursele sale. World Expo 2020, reprogramată pentru toamnă, la care sunt așteptați 25 de milioane de vizitatori, va fi o ocazie bună pentru autorități de a demonstra avantajele orașului conectat.
Strategia. Dubaiul a definit șase sectoare care trebuie să devină inteligente cu prioritate: infrastructura, transportul, comunicațiile, serviciile financiare, planificarea urbană și serviciile de electricitate. Au fost lansate 100 de inițiative în aceste sectoare, bazate pe trei direcții cheie: conectivitate, mobilitate și date. Aproape 1.000 de servicii vor deveni „inteligente” în prima etapă. Pentru a obține maximum de beneficii din open data, va deveni operațional un centru de comandă unde administrația orașului va avea o imagine completă a tuturor operațiunilor Smart City.
Primele rezultate. Autoritatea rutieră și de transport din Dubai a anunțat că 100% din serviciile sale sunt disponibile online pentru utilizatorii individuali și companiile din sector. De asemenea, domeniul IoT vine cu rezultate concrete. De exemplu, Autoritatea pentru Electricitate și Apă din Dubai a instalat deja 200.000 contoare inteligente, permițând astfel cetățenilor să își monitorizeze consumul de pe telefoanele lor mobile. Securitatea cetățenilor este o altă prioritate. Poliția din Dubai a introdus servicii inteligente care permit locuitorilor să localizeze blocajele de trafic sau să raporteze accidentele etc. De asemenea, a instalat mai mult de o mie de sisteme video CCTV și camere mobile pentru a monitoriza zonele aglomerate și traficul.

Așadar, cetățenii orașelor conectate vor primi servicii și informații corecte și la timp. Totodată,
transparența în prelucrarea datelor în cadrul orașului conectat înseamnă acces la open data pentru toți cei interesați, dar cu respectarea strictă a reglementărilor privind protecția informațiilor personale.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum pot orașele deveni digitale, dar și să obții consultanță gratuită de la Dell Technologies, lasa-ne te rog datele tale în formularul de mai jos si vei putea sa descarci gratuit raportul “Orașe digitale” realizat de Dell Technologies

Contact Us
  • Prin completarea formularului, îmi dau acceptul ca datele mele să fie folosite pentru a primi răspuns la solicitarea aceasta. Administratorul datelor cu caracter personal este S.C. Rogalski Damaschin Public Relations S.R.L., Maresal Averescu 15B/C, etaj 2, sector 1, București. Informații detaliate privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe site sunt cuprinse în Politica de confidențialitate, pe care am citit-o.

    Dacă doriți să primiți informații despre servicii, produse și evenimente, vă rugăm să selectați consimțământul de mai jos. Vă rugăm să citiți Politica de confidențialitate înainte de a selecta următoarele acorduri. Nu uitați - consimțământul este complet voluntar și îl puteți retrage oricând, fără a afecta legalitatea procesării, până când vă retrageți consimțământul.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.